Če menite, da gre lahko pri vas za sindrom OSA, je vsekakor smiselno ODSTRANITI VSE DRUGE DEJAVNIKE TVEGANJA, KI VODIJO V SRČNO-ŽILNA OBOLENJA:

1. Potrudite se prenehati kaditi oziroma odločite se za zdravljenje odvisnosti od nikotina.

2. Upoštevajte meje manj tveganega pitja alkohola (za moške ne več kot 2 merici* alkohola na dan, za ženske pa pol manj, to je ne več kot eno merico alkohola na dan) ali se mu po možnosti povsem izognite, še posebej pred spanjem.

3. Če nimate posebej določenih omejitev glede uživanja tekočin, pijte vsaj 2 litra vode dnevno, druge pijače so običajno bogatejše s kalorijami.

4. Prehranjujte se zdravo.

5. Bodite telesno aktivni najmanj pol ure dnevno, kar bo v primeru prekomerne telesne teže ali debelosti dodatno pripomoglo k hujšanju. Znižanje prekomerne telesne teže je pomemben ukrep pri sindromu OSA.

Priporočljivo je spanje na boku. Nezavestnemu preprečimo zaporo dihalne poti z bočnim položajem! 80 % motenj dihanja med spanjem je povzročenih z zaporo dihalne poti. Spanje na boku lahko spodbudi tudi predmet, ki si ga našijete na hrbtni del pižame in vam bo preprečil ležanje na hrbtu.

* 1 merica = 10g alkohola = 1 šilce žganja = 2,5 dcl piva = 1 dcl vina